zondag 18 september 2011

Zomaar Bali

Zoals ik al zei, we vermaken ons prima, maar ik merk dat het wel vermoeiend is. Het kan ook zijn dat alle vermoeidheid er nu allemaal uitkomt. We hebben veel meegemaakt en maken veel mee en dat gaat niet in je koude kleren zitten. Dus nu even rust. Nu ja rust. Gisteren zijn we een dagje weggeweest met onze privé chauffeur. Een hele dag voor 40 euro. Een druk programma: naar de batikwinkel, zilversmid, sigaren kopen bij de vulkaan, lunchen en nog naar de galerie. Ze proberen je natuurlijk van alles te verkopen, want daar leven de mensen van. De batikwinkel viel tegen, want de prijzen zijn zo hoog, dat je het niet meer wil. De zilversmid was wel leuk, maar ik of wij hebben niets nodig. Dus op naar de sigarenboer, dit was de enige plek waar ze op Bali sigaren verkopen. Die sigaren verkochten ze dus, maar tegen idioot hoge prijzen. Vier havanna's voor drieëntwintig euro, maar GJ zijn sigaren waren bijna op, dus toch maar kopen. Voor 40 euro's sigaren gekocht en wat bleek ze trokken niet. Nu blijkt dit voor een sigarenroker het ergste te zijn wat er is. GJ gefrustreerd met zijn calvinistische achtergrond en zei dat het geen leuke dag was. De dag was verpest.
Ondertussen rijdend door het Balineze landschap hadden we veel files. Er waren veel ceremonies en dat veroorzaakt veel opstopping. De ceremonie ofwel begrafenis is een groot ritueel. Het duurt de hele dag, tot de volgende morgen. We zagen een heel groot vuur en daar werden de overleden in verbrand. Indrukwekkend en zoals GJ zei, het komt wel erg dichtbij!!
Vervolgens wordt de as naar de zee gebracht en keken we naar de optocht.
GJ merkte op dat iedereen lachte en niet verdrietig was. Hij vroeg dit aan de chauffeur. Hij zei dat iedereen hier moest glimlachen. GJ zei tegen hem: dus als je vecht met iemand, lach je dan ook of als je boos bent. De chauffeur had hier niet een duidelijk antwoord op, maar lachte!
Ondertussen kwam bij ons de gedachte op dat ons begrafeniswezen wel erg geciviliseerd is.
Hier is het zoals het is en we vonden het veel mooier.
Ondertussen werd het donker en reden we langs locale markjes en eettentjes. Kortom een gezellige bedrijvigheid en leuk om te zien.
Nog even een schilderij gekocht en gauw naar het hotel.
Lekker slapen om de indrukken te verwerken!!
Gonnie

3 opmerkingen:

  1. Kan me voorstellen dat je moe wordt van zo'n druk programma en alle indrukken die je daarbij opdoet.
    Ik hoop dat jullie lekker geslapen hebben en weer genoeg uitgerust zijn om verder te genieten.

    Liefs, Hinke.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha moet vaak lachen om de (gedeeltelijk) toepasselijke woorden die ingevuld moeten worden voordat het bericht geplaatst kan worden. Nu was het restlyg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha eindelijk een foto!
    Je staat (zit) er weer mooi op!
    Komen er nog meer?
    Veel plezier daar in Bali!

    BeantwoordenVerwijderen