woensdag 14 september 2011

Reis van Lovina naar Sanur

Wel, van Lovina hebben we niet veel gezien. Na alle narigheid van GJ zijn we eigenlijk blij dat we weggaan. Nu ja, jammer genoeg niet veel gezien. Behalve de mooie zee en vele mooie zonsondergangen. Ja dat was adembenemend! Ik heb er echt veel foto's van gemaakt. Nu weer opgehaald door onze chauffeur van 333 travel.
Rijdend door het Balinese landschap komen er een heleboel gedachten omhoog.GJ zijn vader heeft hier een tijd gezeten als soldaat. Hoe is het voor een Nederlandse jongen, om zo onvoorbereid naar de tropen te worden gestuurd. In die tijd, grotere cultuurschok kan ik me niet voorstellen. Het klimaat, de mensen, het eten. Hoe was dit voor hem? We kunnen het hem helaas niet meer vragen, maar gedachten hierover komen wel boven.
Door in een luxe auto door het landschap te rijden, kijk je eigenlijk tv. Een aparte ervaring!
We rijden door de bergen, rijstvelden, aardappelvelden en zien vele beelden die hier worden gemaakt. Levensgrote Boedha's en hindoeïstische beelden. De Boedha's zijn voor toeristen, want op Bali zijn ze voor 90% hindoeïstisch. Onze gids heeft het over de mooie crematies in de tempel waar we langs rijden en zo worden hier ook weer met de dood geconfronteerd. Als hier iemand overlijdt wordt hij begraven en eens in de zoveel tijd, worden alle doden opgegraven en met z'n allen in een keer gecremeerd. Maar hier is ook een dorp waar dit niet gebeurt. Daar worden de doden niet begraven en niet gecremeerd. Daar worden de doden gewoon in de natuur neergelegd en de natuur neemt de lichamen weer terug. Veel verschillende rituelen zijn hier terug te vinden en zo doet iedereen het op zijn manier. Vreemd of niet, het is vreemd om er hier op deze manier mee geconfronteerd te worden.
Het stikt hier van de tempels en er wordt drie keer daags geofferd, maar we hebben het nog nooit gezien.
Ondertussen in ons nieuwe hotel, worden we weer verrast. Natte handdoekjes bij binnenkomst, prachtige villa met tropisch bloemen en vijver. Ik een voetmassage (gratis) en GJ een nekmassage (ook gratis). We genieten en dat blijft maar doorgaan. Daar kan een Nederlands hotel niet aan tippen. Ze komen nog even onze bedden klaarmaken voor de nacht. Gordijnen dicht, wierook aan, kaarsen aan tegen de vijver en ik ga nog even in een bad met verse bloemen.
Het enige wat nog wat tegenzit is GJ zijn gezondheid. Van diarree zijn we overgegaan naar obstipatie en proberen de boel weer te laxeren. Nu ja, GJ eet nu zijn soep en rendang en heeft De Wereld Draait Door weer gezien. Zo is de wereld maar klein.

Gonnie

1 opmerking:

  1. Oh ja, heel fijn, Loperamide. Hmm, is daar iets aan te doen? Maar heel veel chilipepers eten! En genieten!!

    BeantwoordenVerwijderen