zondag 13 februari 2011

Gesprek met de oncoloog verpleegkundige

 Vorige week dinsdag hadden we een gesprek met de oncoloog verpleegkundige. Dit is dus een wat late reactie van mij om nu weer een blog te schrijven. Maar sommige dingen komen hard binnen en hebben in de geest wat rust en ruimte nodig om dit een beetje te verwerken, vandaar deze late reactie.
Het gesprek was dus best heftig, vooral omdat we weer even op de harde feiten werden gewezen en dat komt binnen. Gerrit Jan herstelt zich namelijk wonderbaarlijk goed en dat is onze dagelijkse werkelijkheid en dan vergeten we bijna wat er echt aan de hand is. Nu de oncoloog verpleegkundige herinnerde dus ons aan de harde werkelijkheid.
Over een paar weken begint Gerrit Jan dus aan de chemotherapie. De precieze datum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk in de week na zijn verjaardag.
Deze therapie zal bestaan uit en infuus met twee werkzame stoffen en medicatie voor 14 dagen.
Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die de celdeling remmen en worden cytostatica genoemd. We hebben teveel informatie gehad om het hier allemaal te benoemen, maar er is me nog wel iets bijgebleven.
Hij krijgt dus de cytostatica en Avastin. Avastin is een middel dat specifiek gericht is tegen de groeifactor, die helpt bij de vorming van nieuwe bloedvaten bij de tumor. Verder krijgt hij xeloda in tabletvorm in de 14 dagen lang nadat de kuur is begonnen, dit medicijn remt ook de groei van kankercellen.
Het gaat bij Gerrit Jan om een palliatieve behandeling, dat betekent dat genezing niet mogelijk is, maar dat men probeert de tumor en de uitzaaiingen te verkleinen of tijdelijk tot stilstand te brengen.
Het infuus zal eens in de drie weken worden gegeven. In de eerste week zal hij er waarschijnlijk ziek van worden en het lichaam heeft dan weer twee weken om zich te herstellen, voor de volgende kuur.
Waarschijnlijk krijgt hij zes tot negen kuren, maar dat is afhankelijk of het aanslaat, hoe GJ er zelf op reageert enz...
Veel bijwerkingen waar ik maar niet op in ga, want dan zit ik hier morgenochtend nog.
We wachten het af, 1 bijwerking komt in ieder geval niet voor en dat is haaruitval. Een geluk bij een ongeluk.
Nu wachten nog wat de second opinion te zeggen heeft. Deze is aangevraagd bij het AVL en loopt.
We verwachten dat we daar binnenkort een oproep voor krijgen.
Spannend en onzeker. Het blijft onduidelijk hoe de toekomst gaat lopen, we wachten af.
Ondertussen is het heerlijk dat GJ zoveel kan en eigenlijk meer kan dan de maanden voor de operatie.
Hij bemoeit zich weer overal mee, rijdt weer auto en is druk bezig om ons huis klaar te krijgen.
Hij zit nu naast me te bemoeien met mijn stukje en vraagt zich af of hij een stukje wil schrijven over zijn komende bijna verjaardag. We wachten af.
Verder is ons duidelijk gemaakt dat hij zich verre moet houden van griepjes, verkoudheid, enz..
Nu maar zeker tijdens de chemo. Dus kom niet op bezoek als je iets onder de leden heb of daar in de buurt mee te maken krijg. Dit is dus echt belangrijk!!!
Dit is het laatste wat GJ kan gebruiken.

Gonnie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten